ناوگان هواپیماهای مسافربری مورد استفاده در ایران(2)
فوکر ۱۰۰ (به انگلیسی: Fokker 100) یک هواپیمای مسافربری ساخت شرکت فوکر در کشور هلند است. این هواپیما از سال ۱۹۸۸ روانه بازار شد. این هواپیماها از روی مدل قدیمیتر فوکر اف ۲۸ ساخته شدند. در آغاز این هواپیما توانست بازار هواپیماهای مسافربر کوچک را تسخیر کند اما با ورود بوئینگ ۷۳۷ و ایرباس آ-۳۱۸ و ایرباس آ-۳۱۹ به این بازار نتوانست به رقابت ادامه دهد و از سال ۱۹۹۷ دیگر ساخته نمیشود. در مجموع ۲۸۳ فروند از این هواپیما ساخته شد. ایران ایر با داشتن ۱۶ فروند فوکر ۱۰۰ و آسمان با داشتن ۲۰ فروند یکی از بزرگترین اپراتورهای این هواپیما هستند. بعد از اعمال تحریمهای بینالمللی علیه ایران، این هواپیماها، بیشترین تعداد هواگردهای زمینگیرشده در ایران را به موجب کمبود قطعات یدکی، شامل شد و انگلستان از ارائه سرویس به این هواپیماها، خودداری کرد.
بهره برداران ایرانی فوکر ۱۰۰
شرکت ایران ایر ۱۸ فروند
شرکت هواپیمایی آسمان 4 فروند
هواپیمایی نفت ۴ فروند
هواپیمایی کیش ۳ فروند
قشم ایر ۴ فروند
مشخصات
فوکر ۱۰۰ دارای دو موتور توربوفن در دو سوی انتهای بدنهاست.
- فاصله نوک دو بال: ۲۸٫۱ متر
- طول: ۳۵٫۵ متر
- ارتفاع: ۸٫۵ متر
- ظرفیت مسافر: ۱۰۹ نفر
- بیشینه سرعت: ۸۱۶ کیلومتر بر ساعت
- محدوده پرواز: ۱۵۵۰ کیلومتر
فوکر ۵۰ (انگلیسی: Fokker 50) یک هواپیمای توربوپراپ مسافری ، که برمبنای اصلاح و طراحی مجدد هواپیمای بسیار موفق فوکر اف۲۷ فرندشیپ تولید شده است . فوکر ۶۰ نمونه ترابری و کشیده تر از فوکر ۵۰ است . هر دو هواپیما توسط فوکر در هلند ساخته شده است . فوکر ۶۰ توسط نیروی هوایی سلطنتی هلند (RNAF) استفاده میشود . هواپیماهای قدیمی نیروی هوایی سلطنتی هلند نیز در بخش هوایی نیروی دریایی پرو ، در حال سرویس دهی میباشند .
کاربران خطوط هوایی فوکر ۵۰
- هواپیمایی آریا(۲)
- هواپیمایی نفت ایران(۴)
- کیش ایر (۳)
- هواپیمایی قشم (۴)
- هواپیمایی تفتان (۴)
مکدانل داگلاس امدی-۸۰ McDonnell Douglas MD-80 یک هواپیمای مسافربری دو موتوره ساخته شرکت مکدانل داگلاس است. نخستین پرواز امدی-۸۰ در ۱۸ اکتبر ۱۹۷۹ صورت گرفت. مکدانل داگلاس امدی-۸۰ نسل جدیدی از هواپیمای قدیمی تر این شرکت، مکدونال داگلاس دیسی-۹ به حساب میآید. این هواپیماها تشابه زیادی با خانواده مکدانل داگلاس امدی-۹۰ دارند. به همین علت به آنها دیسی-۹ سوپر ۸۰ هم گفته میشود.مشخصاتمکدانل داگلاس امدی-۸۰ دارای دو موتور توربوفن Pratt & Whitney JT8D-200 series است. دو موتور در انتهای بدنه و در دو سوی بدنه قرار گرفتهاند. - فاصله نوک دو بال: ۳۲٬۸ متر
- طول: ۴۵ متر
- ارتفاع: ۹ متر
- ظرفیت مسافر: ۱۷۲ نفر
- بیشینه سرعت: ۰٫۸۷ ماخ (۹۲۵ کیلومتر بر ساعت)
- محدوده پرواز: ۳۴۷۶ کیلومتر
مدلها- MD-81 مدل استاندارد مسافربری.
- MD-82 دارای موتور بهینهسازی شده.
- MD-83 ظرفیت حمل سوخت بیشتر، ترابری.
- MD-87 بدنه کوتاهتر.
- MD-88 مدل پیشرفته تر.
آ.ت.اِر، ایتیآر (به فرانسوی:ATR مخفف Aerei da Trasporto Regionale یا Avions de transport régional; نقل هوایی منطقهای به فارسی) شرکت تولیدی هواگرد فرانسوی-ایتالیایی مستقر در فرودگاه تولوز-بلانیاک بلنیک، فرانسه است. این شرکت در سال ۱۹۸۱ به وسیلهٔ آئروسپاسیال فرانسه (گروه ایرباس امروزی) و اریتالیا (لئوناردوی امروزی) ایتالیا ایجاد شد. محصولات اصلی آن هوانوردهای ایتیآر ۴۲ و ایتیآر ۷۲ هستند.ایتیآر ۷۲ (به انگلیسی: ATR 72) هواپیما دو موتوره توربوپراپ کوتاه برد منطقهای است که توسط شرکت هواپیماسازی فرانسوی-ایتالیایی ایتیآر تولید میشود. ایتیآر ۷۲ نوع تکاملیافتهٔ ایتیآر ۴۲ (en) است که از سال ۱۹۸۹ تولیدش آغاز شد. از این هواپیما معمولاً برای حمل و نقل منطقهای توسط شرکتهای مسافربری استفاده میشود، اما به عنوان هواپیمای اختصاصی (شرکتها یا موسسات)، باری و برای گشت دریایی هم استفاده شدهاست. مدلهای مختلفی از این نوع هواپیما تاکنون طراحی شدند و تا ۷۸ نفر گنجایش دارند.بهره برداران در ایران- هواپیمایی آسمان: ۴ فروند عملیاتی از نوع ATR 72-212 (یک فروند در بهمن ۱۳۹۶ سقوط کرد) و ATR 72-500 + چهار فروند غیرعملیاتی. متوسط عمر ناوگان: ۲۱ سال (سال ۲۰۱۷)
- ایران ایر: ۸ فروند از نوع ATR 72-600 ساخت سال ۲۰۱۷ (قرارداد خرید ۲۰ تا ۴۰ فروند)
خرید هواپیماهای ATR 72-600 توسط شرکت ایران ایردر پی برداشته شدن تحریمها علیه ایران، شرکت ATR اعلام کرد که با ایران برای تأمین حداکثر ۴۰ فروند هواپیمای توربوپراپ از نوع ATR 72-600 برای شرکت هواپیمایی ایران ایر قراردادی یک میلیارد یورویی امضا کردهاست. این قرارداد پس از مذاکرات تهران و رم که در نخستین سفر اروپایی حسن روحانی به اروپا انجام گرفت، امضا شد. در اواخر اردیبهشت ۱۳۹۶ اولین سری از هواپیمای ATR 72-600 به تعداد چهار فروند تحویل شرکت هواپیمایی ایرانایر شد و در فرودگاه مهرآباد فرود آمد.
تمامی حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت خدمات مسافرت هوایی و گردشگری آرمان سیر آوا می باشد