دوستان برای بازدید از قلعه ی مارکوه رامسر لازم است بدانید که این قلعه ی تاریخی در سمت شرق کتالم از توابع شهر دیدنی و گردشگری رامسر در استان مازندران قرار گرفته، آن هم نه روی زمین پست، که بر بالای بلندای کوهی که آن را مارکوه می نامند. در واقع قلعه ی مارکوه رامسر به خاطر جای گیری بر فراز این کوه، گویی نام آن را هم به امانت گرفته است. اما جالب تر این که در این ناحیه انگار مارکوه نام برگزیده ای است که نه تنها قلعه و کوه نام آن را یدک می کشند، حتی نام روستایی که در دامنه ی شمالی کوه، قرار دارد نیز به مارکوه شهره است. برخی بر این باورند که چون مارها در این کوه و اطراف آن زیاد عبور داشته اند و از طرفی به خاطر گویش محلی، به کاربردن کلمه ی مار رایج نبوده، لذا مارکوه را بر این کوه و روستا و قلعه نام نهاده اند. اما نام نهادن مارکوه گویی نظرات مختلفی را متوجه خود کرده است، مثلاً برخی دیگر می گویند که چون در قدیم مردم آیین مهر پرستی داشته اند، و کلماتی نظیر؛ "مار" و "مهر" و "ماهار" در گویش محلی شان جای داشته، شاید بتوان میان انتخاب کلمه ی مار که از مادر و مهر گرفته شده، نظریه داد و گفت که شاید اصلاً این قلعه قبل ترها، به عنوان معبدی مقدس در میان مردم جای داشته و امروزه به شکل قلعه در در مجموعه جاهای دیدنی رامسر نظرها جلوه می کند.
شاید برایتان جالب باشد که بدانید این قلعه از جاهای دیدنی رامسر متعلق به چه زمانی از تاریخ است؟ در حقیقت آنچه مکتوبات تاریخی حکایت دارند، ساخت این قلعه را متعلق به قرون سوم، پنجم و هشتم بیان می دارند، ولی یک احتمال دیگر هم در این میان سردرگمی میان مورخان ایجاد کرده و آن این است که شاید حتی بنای اولیه از قلعه به دوران پیش از اسلام هم برسد. به هرحال آنچه که وابستگی به قرن سوم را در مورد احداث بنای این عمارت شاهکار بیشتر می کند، مشخصه هایی نظیر اسناد تاریخی و نوع معماری و بررسی میزان شباهات با بناهای قرن سوم هجری است. دوستان در مورد کاربری این قلعه هم بدانید که مارکوه یک پایگاه نظامی در دوره های مختلف اسلامی بوده، این قلعه گویی محافظ بسیاری از سربازان در برابر دشمنان متجاوز بوده است.
برای رسیدن به قلعه ای تاریخی و سیر در تونل زمان، 311 پله پیش روی شماست. می دانید که هر که طاووس خواهد . . . البته زیاد نگران نباشید، مسیر طاقت فرسایی را با توجه به پله های کوتاه و عریض پیش رو ندارید، فقط برای رفع خستگی در طی مسیر، بطری آب همراه داشته باشید.همگردی های عزیز، این قلعه که به طور کلی مساحتی به اندازه ی 600 مترمربع را از آن خودکرده، گنجایش جای گیری 100 سرباز را داشته و آن ها را پناه می داده برای مقابله با دشمن، یکی از ویژگی های منحصربه فرد این قلعه ی تاریخی شاید میزان وسعت دیدی بوده که نصیب پناهندگان خود می کرده، اگر عزم دیدن این قلعه را کردید، آن چه از این بنا در طول تاریخ هنوز نگاه گردشگران را معطوف خود می کند، 4 حصار جانبی و البته خودنمایی برج های پشتیبانی آن است. البته وقتی بر فراز کوه مارکوه رسیدید و آثار به جای مانده از قلعه پیش چشمتان خودنمایی کرد، اندکی در این منطقه تأمل کنید، شما در ارتفاعی قرار گرفته اید که دیدی با قابلیت 360 درجه خواهیدداشت. به طوری که از شمال تا دریا و از جنوب کوه های البرز را در افق خواهیددید. تنکابن از شرق و رامسر درست در غرب شما از جاهای دیدنی رامسر چشم اندازی است که تا حدودی رویت خواهیدکرد.اگر اهل بررسی آثار تاریخی به لحاظ نوع مصالح به کار رفته در آن ها هستید، مطلع باشید که سنگ و ساروج و گچ، مصالحی است که مارکوه از مجموعه جاهای دیدنی رامسر را پای برجا نگهداشته است. حتماً در بازدید از قلعه، قطعات شکسته ی سفالی توجهتان را جلب خواهدکرد، اما آن چه گویی این تکه سفال ها برای مورخان حکایت می کنند، داستان تأمین آب آشامیدنی افراد مستقر در قلعه است که برای استفاده از چشمه های دورتر از قلعه از آن ها استفاده می کرده اند.
یک باور میان محلیان منطقه ی مارکوه وجود دارد و آن چیزی نیست جز این که می گویند در قلعه راهی بوده که سربازان را به سمت روستا هدایت می کرده، اما تحقیقات چیز دیگری را از بررسی این چاله نشان می دهد، چیزی که خلاف باور محلیان است، نتایج یافته ها مبتنی بر این است که این چاله یک تونل نبوده و به لحاظ کاربری در زمان های قبل در حکم سردآب بوده است.
در وصف مارکوه، فردی با نام میرزا حسن خان اعتمادالدوله که نظاره گر این قلعه و اتفاقات رخ داده در آن بوده است مطلبی آورده است با این مضمون که در فراز کوه، یک نقاره خانه قرار دارد به این شرح که وقتی سنگی بر آن زده می شود و نتیجه ی این برخورد صدایی نهیب است تا حدی که تا نیم فرسخ دورتر صدای آن شنیده خواهدشد. اعتمادالدوله همچنین در وصف مارکوه از وجود شب پره های آن نیز می گوید و از مارکوه در قالب کوهی در تنکابن با دخمه های زیاد یاد کرده است.
تعجب نکنید، هر دو نام تجلی یک منطقه ی دیدنی برای گردشگران در رامسر است. اما اگر قصد بازدید از قلعه را داشتید، جاده ی رامسر به سمت تنکابن، مسیری است که باید در آن حرکت کنید، به سمت جنوب شرقی کتالم به قدری بروید که کوهی قامت برافراشته اما یگانه را که ببینید. بعد از این شما یک مسیر در پیش دارید نیمه آسفالت که شما را از سمت دامنه ی کوه به سمت قلعه ی تاریخی مارکوه هدایت می کند.
بستن *نام و نام خانوادگی * پست الکترونیک * متن پیام |